מזל טוב ובשעה טובה החלטתם לעבור דירה, כעת נשאלת השאלה – מה עושים עם המזוזות. האם משאירים בדירה הישנה? האם לוקחים לדירה החדשה? כיצד מתקינים מזוזה? ולמה זה בכלל חשוב? GetMoving בדקה עבורכם מה אומרת ההלכה בנושא וכיצד יש לנהוג על פי תורת ישראל.
מזוזה חינם לדירה
בית עם מזוזה על פי האמונה היהודית הוא בית אשר בו יש קדושה. התקנת מזוזה יש בו משום "התקנת" השכינה ושמירה על הבית וחשוב לדעת כי חובת התקנה וקביעת מזוזה מוטלת על דווקא על הדייר הנכנס, אך גם לדייר היוצא יש חיובים והלכות בנושא. עיקר הדין הוא שאין להוריד מזוזה כשעוזבים דירה. ניתן לקחת את כל התכולה על גבי משאית חברת ההובלה אך לא את המזוזות. מעיקר הדין מוטל על הדייר הנכנס לשלם לדייר היוצא דמי מזוזות לפי שוויין של מזוזות פשוטות. למרות שההלכה קובעת כי אין לקחת את המזוזות עם עזיבת הבית, אפשר לבקש עליהן תשלום ולהשאירם לדייר הנכנס.
מתי בכל זאת מותר לקחת את המזוזות? כשאר קיימת אפשרות שיבואו לכדי ביזיון, כאשר ידוע שייכנס לגור גוי בדירה או באם ידוע שהבית עתיד להיות ריק לחלוטין מדיירים. סיבה נוספת לפיה מותר לקחת את המזוזות היא באם ידוע שהבית מיועד להריסה ומטעם זה יש להסירן ולקחת אותן. גם במקרה בו ידוע כי הדייר החדש לא שומר תורה ומצוות וטוען כי אינו חפץ בהן, אינו צריך אותן, אין לקחת את המזוזות. גם אם יאמר כי אינו מוכן לשלם עליהם פרוטה אין לעקרן ממקומם.
מה קורה אם יש לנו מזוזות מהודרות ויקרות או כאלו בעלי ערך סנטימנטלי ואיננו רוצים לוותר עליהם עם מעבר הדירה? אז במקרה כזה ניתן לקחתן בתנאי שנתקין מזוזות פשוטות וכשרות במקומן. שימו לב, מלבד ההיתר לקחת אותן בשל ביזיון, גוי, או הריסה ניתן תמיד לקחת את המזוזות בתנאי שמתקינים אחרות במקומן. רצוי להימנע מכניסה לבית שבו הוסרו המזוזות וניתן אף לבקש ממשכיר הדירה להתקין מזוזות בבית אם אינן בנמצא. בשולחן ערוך יו"ד, רצא, ב ישנה הלכה בנושא האומרת כי אדם שעובר דירה ולוקח איתו את כל חפציו אסור לו להסיר את המזוזות ממקומן ועליו להשאירן וזאת בכדי למנוע ממזיקים ורעות להיכנס ולהזיק לזה שבא לגור אחריו.
אם אתם שוכרי דירות ולא היו מזוזות בבית אליו נכנסתם ושילמתם מכסכם עבור מזוזות חדשות וכשרות אסור לכם לקחת אותן עם עזיבתכם את הבית. מה שכן תוכלו לעשות זה לבקש את תמורתן מהדייר הנכנס או מהמשכיר עם עזיבתם לדירה אחרת ביום עזיבתכם.
חשיבות המזוזה בבית יהודי
מהיכן בעצם לקוחה מצוות המזוזה? מספר דברים ו, א בו מתבטאת הבטחת הבורא לעם ישראל וסביר המשך הפסוק למען ירבו ימיכם וימי בניכם על האדמה אשר ..." עיקרים אלו כתובים בעשרים ושתיים שורות על קלף כשר, המוצב בפתח הבית בשתי פרשיות : "שמע" , "והיה אם שמוע" המייחדים את הבית יהודי על בתים של גויים ויש בכך משום ברכה המזכה את המתקין אותם בשפע, בהגנה וברכות מרומים. מה בעצם מקור השם מזוזה? מהיכן לקוח ומה פירושו? מסביר לנו הצדיק הגדול רבי שמעון בר יוחאי כי מקור השם מחולק לשניים- זז ומוות לציין בפנינו שהיכן שמתקיימת מצוות מזוזה זז משם המוות כי מתפקידה להזיז כל פגע רע המגיע לפתח הבית. הדבר דומה במעט ליציאת מצריים שם סומנו בתי היהודים בדם כאשר הכה הקדוש ברוך הוא את המצרים במכת בכורות. סימון המשקופים בדם הבטיח את דילוג והזזת המוות שפתח הבית בדיוק כפי שבימינו עושה קיום מצוות המזוזה.
מה בעצם ההבל בין העם היהודי לבין גויים הנוטים להעניק לחפצים סגולות וכוחות אלוהיים? להבדיל אלף הבדלות, הדת היהודית לא תולה בעצם הקלף או הכתב את הסגולות, אלא בעצם קיום הציווי. כלומר לא הקלף הוא בעל הכוחות הנפלאים להשגחה ושפע אלא קיום ציווי הבורא. קיום המצווה כהלכתה מעמידה את הבית תחת השגחת הבורא והנהגתו וחוסה תחתיו. הבית הופך מעין מקדש אשר השכינה שוכנת בתוכו.
GetMoving שמחה לבשר לכם על ארגון אור בבית המספק מזוזה לבית חינם ואנו ממליצים לכם לפני הזמנת חבת הובלה ולפני חיפוש מובילים לוודא שנושא המזוזות נעשה ויעשה כהלכה. וכפי שנאמר "ועשיתם לי מקדם ושכנתי בתוכם" אנו מקווים שתתקינו מזוזה ושכינה תהיה בביתכם. למעוניינים במזוזה ללא תשלום, חינם לגמרי ניתן לפנות לפרויקט אור בבית מארגון "מאורות הדף היומי" בראשות הרב חיים דוד קובלסקי שליט"א שבחסדיהם מתקינים מזוזה חינם לכל בית בישראל. טלפון 072-2706755